| Pogledaj forum i učlani se|
.........................................

POVRATAK NA POČETNU STRANICU

...........................................


Ukoliko želite reklamu na web portalu Fazan Doboj kontaktirajte nas. Grafički i web dizajn, brza i jednostavna izrada web stranica. Softverska rješenja iz oblasti Lovstva i Kinologije.
Kontakt VBsoft

 

 

VUČIJI DANI NA OZRENU 18.02.- 20.02.2011.
TRADICIONALNI LOV VUKA NA PLANINI OZREN

 

Lovačko udruženje „Fazan“ iz Doboja i ove godine je organizovalo tradicionalnu, jedanaestu po redu, lovno-turističku manifestaciju pod nazivom ’’Vučji dani na ozrenu 2011’’, koja je okupila oko 1.000 učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Nemačke, Austrije i Italije. Ova sada tradicionalna manifestacija iz godine u godinu privlači sve veću pažnju brojnih lovaca iz navedenih zemalja, tako da predstavlja jednu od najvećih lovno-turističkih manifestacije ove vrste u širem regionu. Ovogodišnja manifestacija, bila je proširenog karaktera i trajala je tri dana u okviru kojih su održani sledeći sadržaji:


Prvog dana, tačnije 18.02.2011. godine, u velikoj sali Privredne komore Doboj, prisutnim lovcima iz dobojsko-modričke regije, izuzetno stručna predavanja na temu ’’Predatori – vuk i šakal’’ (biologija, ekologija i plansko gazdovanje), održali su prof. dr. Zoran Ristić i dipl. ing. Rade Sofrenić. Takođe, prisutni su upoznati i sa pravilnikom o prebrojavanju divljači (Sl. Glasnik RS broj 23/10, koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske).

 

FOTO GALERIJA PREDAVANJE (pogledajte fotografije sa predavanja na temu Vuk i šakal)

FOTO GALERIJA LOV VUKA (pogledajte extra foto galeriju iz lova na vuka na planini Ozren

FOTO GALERIJA LOV ŠAKALA (pogledajte fotografije iz lova na šakala)


Drugog dana manifestacije, održan je tradicionalni lov na vuka, na planini Ozren. Tačno u 08:00 časova, okupljene lovce na zbornom mestu ispred Sportsko-rekreativnog centra ‘’Preslica’’, najpre je pozdravio predsjednik LU ’’Fazan’’ Doboj Rade Sofrenić, nakon čega su svi učesnici lova upoznati sa programom manifestacije. Već u 09:30h, lovci su posle prozivke i prema rasporedu lovnih grupa, krenuli sa zbornog mesta prema već određenim mjestima dočeka. Organizacioni odbor manifestacije na čelu sa predsjednikom LU ‘’Fazan’’ Doboj, Radetom Sofrenićem i članovima Upravnog odbora, je u odnosu na prethodne godine, znatno unaprijedio određene segmente razvođenja lovaca na mesta dočeka. Ono što je oduvijek predstavljalo problem, je upravo vreme koje se utroši od prozivke lovaca do njihovog razvođenja na mjesta dočeka. Vremenski uslovi za lov su zahvaljujući jutarnjoj kiši, koja je oko podneva prešla u snijeg i gustoj magli, bili izuzetno nepovoljni. I pored svih teškoća, svi lovci su se rasporedili na mjesta dočeka i pogon je krenuo oko 11:30 časova, čime je ujedno započeo lov, koji je trajao do 13:30h.


Naime, doček je postavljen na dužini oko 22 km i formiran je obruč, unutar koga je površina bila oko 7.000 hektara. Pogoni su organizovani iz više pravaca, a najuspešniji je bio onaj ispod najvišeg ozrenskog vrha ’’Ostrevice’’, koji je uspio da pokrene dva vuka. Međutim, lovac koji se nalazio na potezu Ostravica – Brezici, nije uspeo da reaguje pravovremeno, tako da su vukovi prošli između linije postavljenih lovaca. Ove godine, odstrel vukova je izostao ali su lovci imali još jednu priliku za uživanje u prirodi, druženje, razmjenu iskustava, kao i sticanje novih poznanstava. Odmah posle lova, organizovan je zajednički ručak uz muziku za sve učesnike lova. Po završetku ručka, organizatori su priredili i popularnu tombolu, koja je i ove godine imala bogat fond nagrada (od ukupno 23 nagrade, izdvajamo prve dve – lovačku pušku i lovački karabin). Takođe, kao jedna od uspomena na ovakve manifestacije jesu i suveniri. Organizator se pobrinuo da svaki učesnik dobije bedž ’’Vučji dani na Ozrenu 2011’’, a tu se mogao pronaći i DVD film sa prošlogodišnje lovno-turističke manifestacije ’’Ozren 2010’’, kao i veliki broj lovačkih znački sa motivima ove tradicionalne manifestacije.


             Trećeg dana manifestacije, tačnije 20. februara, oko 250 lovaca okupilo se na terenima lovnog revira ‘’Trebava’’, gde je organizovan grupni lov na šakala, koji je inače sve prisutniji u ovim krajevima. Tom prilikom, odstreljen je jedan šakal a najviše uspeha imao je lovac Momo Rauković. Po završetku lova i zajedničkog fotografisanja, uslijedio je ručak za sve učesnike a tom prilikom dodeljeni su prigodni pokloni lovcima iz Srbije. Inače, od ove godine, Lovačko udruženje ’’Fazan’’ Doboj, kao organizator, uvelo je i takmičenje u pripremanju lovačkih kotlića, kao sastavnog dela ove manifestacije. Na kraju, možemo konstatovati, da je lovno-turistička manifestacija ‘’ Vučji dani na Ozrenu 2011’’ zbog bogatog sadržaja i vrhunske organizacije domaćina u potpunosti uspjela, što potvrđuju zadovoljna lica svih njenih učesnika.

Milan Ostojić

Vedran Božičković

Foto: Zoran Lazić

 

FOTO GALERIJA PREDAVANJE (pogledajte fotografije sa predavanja na temu Vuk i šakal)

FOTO GALERIJA LOV VUKA (pogledajte extra foto galeriju iz lova na vuka na planini Ozren

FOTO GALERIJA LOV ŠAKALA (pogledajte fotografije iz lova na šakala)